Járműipari Felsőoktatási és Kutatási Együttműködési Megállapodás (JEM)

Eddig példa nélküli együttműködési megállapodást írtak alá magyar felsőoktatási intézmények és a járműipar főbb szereplői. Az aláírók célja a járműipari képzés és a K+F+I tevékenység összehangolt, gazdasági érdekekhez igazodó fejlesztése. Nyolc magyar felsőoktatási intézmény, kutatóintézet – többek között a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete – aláírja a Járműipari Felsőoktatási és Kutatási Együttműködési Megállapodást.

A megállapodáshoz való csatlakozásra felkértek számos autóipari nagyvállalatot és kis- és középvállakozást, így az aláírók között van például az Audi Hungaria Motor Kft., a Continental Hungaria Kft., a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., a Lear Corporation Hungary Kft., a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. és a Rába Járműipari Holding Zrt. A téma fontosságát jelzi, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is csatlakozott a megállapodáshoz.

A megállapodás aláírói célul tűzték ki, hogy a járműipar igényeinek megfelelő szakok tananyagát és az oktatási módszereket közösen fejlesztik, egyeztetik az akkreditációs tevékenységüket, kialakítják a gyakorlatorientált (ún. duális) képzés egységes szerkezetét és tartalmát. Az együttműködéstől azt várják, hogy elősegíti a hazai ipar megerősödését az európai járműipari K+F+I területén. A megállapodás kitér arra is, hogy az aláírók szoros kapcsolatot építsenek ki állami intézményekkel, szakmai szervezetekkel, elősegítve a járműipar fejlődését, biztosítva a gazdaság érdekeinek való legjobb megfelelést. A felek célja az is, hogy közösen, egymást erősítve nagyobb eséllyel tudjanak indulni az európai uniós pályázatokon.

Tovább a Csatlakozási szándéknyilatkozatra

Tantárgyi tematika kereső

Eseménynaptár

Nordic walking 2024. április 1. 08:00 - 09:00
NFI Filmklub - Tősér Ádám: Blokád 2024. április 2. 18:00 - 20:00
Nordic walking 2024. április 8. 08:00 - 09:00
Nordic walking 2024. április 15. 08:00 - 09:00

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!